Balık Unu nedir ?

Balık unu katkısız , saf ve organik olup içerisinde bulundurduğu %70-74 protein değeriyle canlıların hızlı bir şekilde büyümesinde önemli etkendir . Tüm canlılarda gelişimi hızlandırdığı ve verimi arttırdığı bilimsel veriler ile sabittir…

Balık unu genellikle çaça , ringa , morina ve hamsi gibi balıklardan elde edilmektedir . Ülkemizde bu amaçla kullanılan en önemli balık türü hamsidir . Balık unu içerisinde bulundurduğu yüksek miktarda protein ve aminoasitler yanında omega -3 açısından oldukça zengindir. Yüksek sindirilme oranı sayesinde canlıların büyüme ve gelişimi dışında  bağışıklık sisteminin de güçlü olmasında önemli bir rol üstlenir .Bunun yanında faydalı olması, balık ununun maddi olarak ciddi bir şekilde artışına neden olmaktadır. Balık unu, yem olarak kullanıldığında oldukça kaliteli ve yüksek besin içeriği olan bir ham maddedir. Balık ununun maddi olarak pahalı olması nedeniyle genellikle diğer yemlere ek karışım olarak kullanılmaktadır. Balık unu, günümüzde olmasa da önceki zamanlarda bitkilerin yetiştirilmesi için gübre olarak kullanılmıştır. Günümüzde de ağaç yetiştiren kişiler tarafından gübre olarak kullanılmaz. Fakat bazı çiçeklerin yetiştirilmesinde gübreye çok ihtiyaç duyulduğu için balık unu kullanılabilir. Balık unu pişirme , presleme , ayırma ve kurutma adımlarıyla üretilmektedir . Pişirme ve presleme işleminden sonra “pres pastası” adı verilen katı kısım kurutuculara gider ve sıvı kısım (su + yağ) ayrılır . 100kg balıktan yaklaşık 20 kg balık unu elde edilir. Balık unu , yem sanayisinde olmazsa olmazların başını çekmektedir . Canlıların gelişiminde aktif rol oynayan çok değerli olan bu ürün insani tüketim için uygun değildir .

Tags: , , , , , , , , , , ,