No products in the cart.

Tag Archives: tavuk

Balık yağı faydaları

Öncelikle belirtmeliyiz ki ürünlerimiz insani tüketim için değildir !

Hamsi balık yağı içerisinde yüksek miktarda DHA ve EPA yağ asitleri barındırır . En iyi ve sağlıklı EPA-DHA yağ asitleri, soğuk denizlerde (buzulların olduğu ülkelerde) bulunan balıklardan elde edilmektedir.. Bizim ülkemiz sıcak iklim memleketi olmasından dolayı, maalesef hamsi balığı dışında başka bir balıkta EPA ve DHA değerleri daha azdır.
Balık yağı canlılar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde genel olarak şu faydalara sahip olduğu kanıtlanmıştır.
-Görme bozuklukları ve kan pıhtılaşması gibi problemlerin oluşumuna engel olur .
-Bağışıklık sistemini aşırı derecede güçlendirir
-Büyümeyi ve dokuların güçlenmesini sağlar
-Cilt rengini güzelleştirir , tüylerin daha sağlıklı olmasını sağlar , bakteriyel enfeksiyonlarda mücadeleye katkı sağlar
– Kemik yapısını düzenler , dinamik ve güçlü olmasını sağlar enerji verir
– Mide ve bağırsak sorunları için faydalıdır.
– Üreme oranını arttırır
– Canlının günlük ihtiyacı olan enerji ihtiyacının büyük bölümünü karşılar
– Sinir sisteminin uygun şekilde uygun şekilde gelişmesine katkıda bulunur .
– Kandaki yüksek kolesterol ( HDL ve LDL ) seviyesinin düşmesine yardımcı olur .
– Seboreik cilt enfeksiyonları , egzema gibi problemlerin omega yağ asitlerinin eksikliği olarak gösterilmiştir .

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kanatlılarda Tüy Yeme – Tüy Dökümü ve Yumurta Yeme Alışkanlıkları

Değerli hobiciler ,
sizlere kanatlılarda tüy dökümü , tüy ve yumurta yeme alışkanlıkları hakkında bir yazı hazırladık . İyi vakit geçirmeniz dileğiyle , umarım faydalı olabilmişizdir . Hayırlı , bereketli üretimler ve helalinden bol kazançlar dileriz..

Tüy Dökümü :
Kanatlıların tüyleri, vücuda koruma ve ısı sağlama açısından çok önemli roller üstlenmektedir. Aşırı tüy kaybına maruz kalan ette enfeksiyonlar ya da dokularda morluklara yol açan yaralanmaların meydana gelme olasılığını artar ve buna ek olarak, vücut sıcaklığını korumak için daha fazla enerji gerekir. Aşırı tüy kaybı olan kanatlılarda, vücudun ısıyı dengelemek için gerekli enerjiyi üretmek için daha fazla yem tüketimine ihtiyaç duyacaktır.Doğal olarak bu durum , yem masraflarının artmasına yol açacaktır.
Tüy dökümü doğal bir süreçtir .Bir kaç hafta sürdüğü gibi , birkaç ay da sürebilir .Tedirgin olmaya gerek yok lakin uzun süren tüy dökülmeleri yetersiz ve dengesiz beslenmenin bir sonucu olarak önümüze çıkabilir. Sonbahar mevsiminde güneş ışığı süresinin azalmasıyla tüy dökümünün başlamasını tetiklenecektir. Tüy kaybının sonbahar ya da kış mevsiminde ortaya çıkması ve yeni tüyler görünmesi birkaç ay sürmesi halinde, kanatlılarınız doğal bir tüy dökme sürecine girmiştir .

Yetersiz Beslenme :

Tüylerin sağlıklı ve güçlü bir şekilde büyümesi ve korunması için proteinler, amino asitler, vitaminler ve minerallerin yeterli miktarda alınması gereklidir. Kanatlıların yaşına ve türüne uygun olarak hazırlanmış dengeli bir yem rasyonu, tüy büyümesini ve korunmasını sürdürmesi için gerekli besin ihtiyaçlarını karşılayacaktır . Büyümenin daha hızlı olduğu dönemlerde daha yüksek düzeyde proteine ihtiyaç vardır. Yetişkinlik döneminde ise, vücut ağırlığını ve tüy büyümesini sürdürmek için gereksinim duydukları protein miktarı daha düşüktür. Etlik ve yumurta üretimi için yetiştirilen kanatlıların gereksinim duyduğu protein, enerji ve mineral düzeyleri, farklı olacaktır.

Tüy Gagalama ve Tüy Çekme :

Kanatlıların tüy kaybı, bazen de diğer kanatlıların tüyleri gagalaması ve çekmesiyle bağlantılı olabilir. Buna sebep en büyük etken yetersiz beslenme ve protein açığıdır . Bazen de siz tüm şartları yerine getirseniz de bu kaybı engelleyemezsiniz. Bu da sürü içinde yer alan diğer kanatlıların agresif ve karakteristlik özelliklerinden kaynaklanabilir . Tüy gagalama ve çekme öğrenilmiş bir davranış olabilir ve çoğunlukla , sürünün bir ya da birkaç üyesinin bu davranışı göstermesinin bir sonucudur . Bu durum, sürünün diğer üyelerine de yayılan bir alışkanlık haline gelebilmektedir. Çünkü kanatlılar meraklı canlılardır biri ne yaparsa diğeri de onu taklit eder.Böyle bir olay varsa öncelikle ayrı kafeslere ayırıp gözlemlemek gerekir. Durum hala aynı şekilde devam ediyorsa tırnak makası ile gagalarını kesebilirsiniz.Lakin diline dikkat edilmeli gagayı keserken dile zarar vermeyelim.

Yumurta Yeme alışkanlığı :

Canlıların yumurta yemelerinin başlıca nedeni ; vücuttaki protein , kalsiyum vb. kaybını telafi etmektir .(Tabi bu tüm canlılar için geçerli değildir kimisi bunu alışkanlık haline getirmiş olabilir) Yumurtalar civciv oluşması içindir . Yani yumurtlayan tavuk bünyesinde barındırdığı hayati öneme sahip ; proteinler, tuzlar ,vitaminler ve mineralleri yumurtaya aktarır ki bir civciv oluşabilsin. Hal böyle olunca yumurtlayan kanatlı kuvvet , enerji olarak eksi duruma düşer. Bu yüzdendir ki kendi yumurtalarını ve diğer canlıların tüylerini yemeleri. Yumurta yemeyi önlemek için de gagalarını kesebilirsiniz . Az önce de belirttiğimiz gibi bakım ve beslenme konusunda eksiksiz de olsalar bu olayları alışkanlık haline getiren kanatlılar da yok değil .

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kış aylarında kanatlı bakımı – Beslenme – Civciv

Değerli hobiciler ;

Yazımızda kümes hayvanlarının kış dönemi bakımı , beslenme ve yemler hakkında size birkaç bilgi paylaşacağız keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle .

Kışın soğuk ve don olayının fazlasıyla görüldüğü illerimizde hayvanlarınızın sularının yanı sıra gagaları ve ibikleri de donabilir . Bu nedenle her daim ihtiyaçlarını karşılamaları için önlerinde temiz ve tüketilebilecek suyu eksik etmemeliyiz.
Kışın soğukların da etkisiyle yabani hayvanlar yiyecek ve içecek bulabilmek için kırsala inebilir ve canlılarınıza zarar verebilirler . Bu da dikkat edilecek başka bir husus .
Hayvanlarınızı kapalı kafesler içerisine tıkmak onlarda strese neden olabilir. Bu nedenle karla kaplı bölgeleri hayvanların dolaşabileceği şekilde temizleyip dışarı çıkmalarına olanak sağlamak önemlidir. Kışın hayvanlarınız kümes ve kafeslerinde daha fazla vakit geçireceğinden temizliklerine daha fazla önem gösterilmeli 3-5 günde bir temizlik yapılması gerektiğini savunanlardanım.

-CİVCİV BAKIMI –

Kuluçkadan çıkan civcivler su içmesini ve yem yemesini çabucak öğrenirler. Civcivler kuluçkadan çıktıktan 48-72 saat aç ve susuz kalabilirler. Ancak civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olması gerekmektedir. Bu süre ne kadar kısa olursa , o kadar olumlu sonuçlar verir. Kış dönemi soğuk olmasına rağmen , sağlıklı civciv yetiştirmek için en verimli dönemdir.
Temizlik hayvanların bakımında olmazsa olmazdır. 2-3 günde bir ızgaralıkları temizlemek , oda sıcaklığını ve temiz hava dengesini iyi düzenlemek gerekir. Civcivleriniz 1 aylık olduğunda gelişim durumlarına göre kafeslerini ayırmanız sizin ve canlılarınızın yararına olacaktır .
Civcivlere verilecek yemler ince öğütülmüş yem olmalı ;palet yemler ezilip öğütülerek verilmelidir. Palet yemlerin iri olması kadar un şeklinde öğütülmesi de yanlıştır. Çünkü un gibi olan yemlerin tüketilmesi zordur. Bu yüzden su veya yağı nemlendirmek için kullanabilirsiniz.

-BESLENME-

Kanatlılar selüloz, hemiselüloz gibi kompleks polisakkaritlerden hemen hemen hiç yararlanamazlar. Rasyonlarında kolay sindirilebilen yemlerin kullanılması gerekir.
Kış mevsiminde tavuklar diğer mevsimlere nazaran çevrede çok fazla böcek , solucan , sinek vs. bulamazlar . Bu yüzden protein eksikliği çekerler . Protein vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gereklidir. Ayrıca havalar soğuk olacağından enerji üretimi için de enerji verici besinlere ihtiyaç vardır.
Hayvan ister büyüme , ister performans evresinde olsun, vücuduna aldığı toplam enerjinin oldukça büyük bir kısmını yaşaması, yani hayatını koruma ve devam ettirmesi için sarf eder. Bu nedenle enerji içeriği yüksek besinler tüketmekte fayda vardır.
Enerji için , hayvansal gıdalarda bulunan omega-3 doymamış yağ asitleri çok daha faydalıdır. Bunun nedeni alfa-linolenik asit formunda(bitkilerde bulunan -ALA) olan omega-3 vücut tarafından direkt olarak kullanılmaz. EPA veya DHA yağ asitlerine çevrilmesi gerekir. Bu dönüşüm sırasında bütün alfa-linolenik asit miktarı kullanılmaz ve büyük bir kısmı(%90-95) kaybedilir. Bu yüzden hayvansal gıdadaki kadar verimli değildir.

-YEMLER-

Mısır ;

Selüloz oranı çok düşük olduğundan sindirilme derecesi yüksektir. Kümes hayvanları tarafından %80 dolayında sindirilir. Mısır özellikle kanatlı besin ihtiyacını karşılamada çok aranan bir yem kaynağıdır.Kanatlı rasyonlarına %50 düzeyine kadar katılabilir. Ancak mısır kullanılan kanatlı rasyonlarında aminoasit yetersizliği gelişme üzerine olumsuz etki yapabilir. Bu nedenle fazla miktarda kullanılan kanatlı rasyonlarının aminoasit düzeyi yüksek kaliteli protein kaynakları ile desteklenmesine özen gösterilmelidir.

Buğday ;

Buğday proteini lizin ve triptofan içeriğinin yüksek olması nedeniyle mısır proteininden daha kalitelidir.

Arpa ;

Protein içeriği ve protein kalitesi çok yüksek değildir. Arpa proteini lizin, triptofan ve sistin gibi aminoasitler bakımından mısırdan daha zengindir. Ancak ham selüloz içeriğinin yüksek, yağ içeriğinin daha az olması enerji değerini düşürmektedir .

Çavdar ;

Besin maddeleri içeriği bakımından buğdaya benzemekle beraber dolgun daneliçavdarın nişasta içeriği buğdaydan yüksektir.Amino asitlerce yetersiz düzeydedir.Mineral madde bileşimi buğdayda olduğu gibi iyi değildir.

Yulaf ;

Yulaf protein içeriği %16 ya kadar çıkabildiği halde proteinin biyolojik değeri bakımından diğer tahıl ürünleri ile uyum gösterir

Soya ;

%32-33 düzeyinde protein içermektedir. Hayvanlara yedirilen bitkisel yemler içerisinde proteinin biyolojik değeri en yüksek olandır. Ham selüloz içeriği düşük olduğundan organik maddelerin yaklaşık %90 ı sindirilir
Kümes hayvanlarında , hayvansal protein kaynağı ile desteklenmiş soya yemi iyi netice vermektedir.

Balık unu ;

%50-77 dolaylarında değişkenlik gösteren hayvansal protein kaynağıdır. %82 sindirilebilme oranı neticesinde kümes hayvanları rasyonlarında en çok aranan ürünlerin başını çekmektedir.

*Bir yemden başka bir yeme geçerken . örneğin balık unu , katkı yemini kullanacak ve önceki yemlerinizi (et unu , kemik unu , tüy unu , soya unu , krill unu vb.)kullanmayı bırakacaksanız. Bunu yapmayın tüm yemleri düşük oranlarda karıştırarak kullanın ve canlılarınızın yeme alışmalarına olanak verin 10-15 günlük bir zaman zarfında kullanmak istediğiniz rasyonu artırıp diğer yemleri azaltarak kullanmak istemediğiniz yemleri kesmiş , kullanmayı dilediğiniz yeme alıştırmış olursunuz .
>>> SAF BALIK UNU – SAF BALIK YAĞI <<<

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
X