Balık Unu

Balık unu protein içeriği oldukça yüksektir . Diyetlerinde balık unu bulunan hayvanlar güçlü bağışıklık sistemine sahiptir.Türkiye’de balık unu Karadeniz hamsiden üretilmektedir. Karadeniz hamsisi, omega-3 yağ asitleri ve protein açısından zengin küçük bir pelajik balıktır.

Balık unu Türkiye’de ıslak pres yöntemi ile üretilmektedir. Amaç, bu sefer balık hammaddesinin yağ, katı ve su bölümünü ayırmaktır. Türkiye’de balık unu çoğunlukla Karadeniz hamsi ve Avrupa Çaylarından pişirme, presleme, ayırma ve kurutma adımlarıyla üretilmektedir. Pişirme ve presleme işleminden sonra “pres pastası” adı verilen katı kısım kurutuculara gider ve sıvı kısım (su + yağ) ayrılır. Balık yağı ayrıldıktan sonra kalan sıvı kısmı “sızma suyu” olarak adlandırır. Sıyırma suyu besin öğelerinden, özellikle de çözünür proteinlerden zengindir. Yapışkan su düşen film buharlaştırıcılarda konsantre edilir ve kurutulmak üzere preslenmiş kek haline getirilir. Kurutma işleminden sonra, balık unu müşterilere teslim edilmeden önce paketlenir ve iyi koşullarda saklanır. Tüm işlemler HACCP ve GMP + B2 kurallarında yürütülmektedir.

Hammadde tazeliği ve kurutma yöntemleri, balık unu kalitesini belirleyen faktörlerdir. Hammaddeyi tutmak tazeliği korumada çok önemli bir adımdır. Türkiye’de balık tutma yöntemleri nedeniyle, hammadde buzlu hijyenik tanklarla kısa sürede üretim fabrikasına ulaşır ve derhal işlenir.

BALIK UNUNUN HAYVANLARA YARARLARI

Balık unu, dünyada tüm canlıların büyümesi ve gelişimi için kullanılmaktadır . Proteinin besin değeri direkt olarak amino asit kompozisyonu ve yüksek sindirilebilirliği ile ilgilidir.

Yüksek kalitede balık unu optimum gelişim, büyüme ve üreme için dengeli bir miktarda gerekli amino asidi, fosfolipidleri ve yağ asitlerini (örneğin DHA veya dokosaheksaenoik asit ve EPA veya eikosapentaenoik asit) sağlar. Hayvanlar vücutlarında amino asitler yapamazlar. Hayvanın sentezleyemediği amino asitleri, bu nedenle diyetle birlikte verilmelidir. Balık ununun amino asit profili, bu besin maddesini protein takviyesi kadar cazip kılan şeydir. Balık ürünlerinin su ürünleri yetiştiriciliğine getirdiği bazı faydalar listelenmiştir.

  • -Balık unu besin maddeleri, bağışıklık sistemini geliştirerek hastalık direncine yardımcı olur.

    -Balık unu yüksek diyetler, hızlı ve optimum büyüme sağlar, sonuçta besleme maliyetleri azaltılır.

Tags: , , , , , , , , , ,
Share: 0